Γυαλιά υπολογιστή: Μύθος ή αλήθεια; Όλα όσο πρέπει να ξέρεις

Καθώς ξοδεύουμε όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι, κοιτάζοντας τις οθόνες, είτε υπολογιστή, κινητών συσκευών ή και τηλεοράσεων, γινόμαστε όλο και πιο ευάλωτοι στην καταπόνηση των ματιών. Πιθανόν να έχεις ήδη ακούσει για το μπλε φως και πώς μπορεί να βλάψει τα μάτια σου.

Είναι άραγε αλήθεια;

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις την καταπόνηση των ματιών όταν κοιτάζεις μια ψηφιακή οθόνες. 

Δες τι πρέπει να γνωρίζεις για το μπλε φως και τι επιλογές υπάρχουν για τη μείωση της έκθεσής σου σε αυτά.

Τι είναι το μπλε φως;

Το μπλε φώς (HEV Light/High Energy Visible Light) εκπέμπεται από ψηφιακές οθόνες, όπως το τηλέφωνο και ο υπολογιστής σου.

Ακριβώς όπως η συσκευή που διαβάζεις αυτό το άρθρο τώρα.

Συγκριτικά, τα smartphone μας εκθέτουν περισσότερο στις ακτινοβολίες του μπλε φως καθώς τα κρατάμε πολύ κοντά στα μάτια μας απ’ότι την οθόνη υπολογιστή. Η μακροχρόνια έκθεσης σε μπλε φως μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα μάτια, καθώς μπορεί να προκαλέσει πίεση με αποτέλεσμα την διαταραχή της ποιότητας ύπνου.

Είναι το μπλε φως επιβλαβές για τα μάτια;

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας αναφέρει πως η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα μάτια γενικά, αλλά το μπλε φως που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και άλλες οθόνες, δεν έχουν τέτοιου είδους ακτινοβολίας.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι κοιτάζοντας την οθόνη όλη την ημέρα δεν υπάρχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως η διαταραχή ύπνου που αναφέραμε.

Ενώ η ακτινοβολία μπορεί να μην βλάψει τα μάτια σου, εστιάζοντας σε μια ισχυρή πηγή φωτός που είναι μόνο λίγα εκατοστά μακριά, για μεγάλα χρονικά διαστήματα ,μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών. Τα μάτια σου μπορεί να γίνουν ξηρά, ερεθισμένα, θολά ή ακόμη και να προκαλέσουν πονοκεφάλους

Τα γυαλιά υπολογιστή μπορεί να βοηθήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγές όπως το onmed.gr συνιστούν τον κανόνα 20-20-20. Για κάθε 20 λεπτά που κοιτάς την οθόνη, θα πρέπει να απομακρύνεις το βλέμμα και να κοιτάξεις ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά για 20 δευτερόλεπτα. 

Κάνε το δικό σου τεστ κόπωσης ματιών

Πως λειτουργούν τα γυαλιά υπολογιστή;

Τα γυαλιά μπλε φωτός ή αλλιώς γυαλιά υπολογιστή εμποδίζουν το μπλε φως από  των ψηφιακών συσκευών απ’ το να φτάσουν στα μάτια. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται διαπερατοί φακοί, ώστε να μπορείτε να τους φοράτε μέρα ή νύχτα. Για παράδειγμα, η λειτουργία “Night Shift” που έχουν οι συσκευές Apple για smartphone ή υπολογιστή αλλάζουν την απόχρωση της οθόνη σας σε πιο ζεστό χρώμα.

Θέλεις καλύτερο ύπνο;

Γενικά, το σώμα μας συνδέει το μπλε φως με την ημέρα, οπότε το να εκτίθεσαι σε αυτό όταν προσπαθείς να πάς για ύπνο, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο με αποτέλεσμα να δυσκολευτείς να κοιμηθείς. Ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγεις τις ψηφιακές οθόνες 2 με 4 ώρες πριν τον ύπνο. Εάν ο τρόπος ζωής σου δεν το επιτρέπει, τότε η χρήση των γυαλιών υπολογιστή το βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα.

   Διάβασε. Ενημερώσου
   Logo
   Register New Account
   Reset Password